Stralen van trots

Toen ik twee jaar geleden Bart Peters ontmoette, wist ik weinig over Benny Vreden. Wat ik al wel wist, is hoe belangrijk aandacht voor cultuur, muziek en theater in het onderwijs is.


Ik heb dat zelf als middelbare school-leerling ervaren toen wij als extreem drukke klas extra lessen dramatische expressie kregen om onze energie kwijt te kunnen. We gingen een musical maken. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over liedteksten schrijven, muziek maken en optreden. Iedereen heeft zo zijn eigen geschiedenis met de schoolmusical. Ook mijn eigen kinderen leerden door de musical samen te werken, voor een publiek op te treden en een andere rol aan te nemen. En wat geweldig dat er leerkrachten zijn die zich met ziel en zaligheid inzetten om samen met de leerlingen de musical te maken en eindeloos te repeteren. Juf Liesbeth is zo’n juf die alle vormen van cultuur de klas inbrengt en sfeer weet te creëren. Mijn kinderen en wij ouders boften met zo’n gedreven leerkracht. Ik schrok toen Juf Liesbeth mij als penningmeester van de ouderraad heel voorzichtig vroeg of ik misschien bereid wat om de aankleding van de klas en een paar uitgaven voor het cultuurprogramma te vergoeden. Het ging om een bedrag van € 26,35. Ik vroeg haar waarom ze daar niet gewoon een budget voor had. Dat had ze niet en ze betaalde dit dan maar steeds uit eigen zak. Nu werd het toch wat veel. Onmiddellijk heb ik dat bedrag overgemaakt.

Hoe kan het dat het initiatief voor het cultuuronderwijs bij de juf of meester zelf ligt, die dan ook nog eens alle materiaalkosten uit eigen zak moet betalen? Ik besloot daar iets aan te gaan doen op de school van mijn kinderen en ik nam het initiatief om een spaarpotje te maken voor dit soort uitgaven. Samen met andere ouders ben ik actief geld gaan werven, want er waren meer uitdagingen voor de school. Nu konden we uitgaven doen voor de musical, voor museumbezoek, voor aankleding in de klas en voor het aanschaffen van nieuwe speeltoestellen. Het eerste jaar haalden we gelijk al € 15.000,- op! Een enorm bedrag voor een school die altijd geld tekort heeft vanwege overheidsbezuinigingen. Juf blij, directeur blij, kinderen blij. En ouders blij.

Ouders zijn best bereid om een donatie voor de school te doen, zo blijkt in de praktijk. Want je wilt als ouder dat het onderwijs van je kinderen meer dan goed is. De actie op de school van mijn kinderen heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Vrienden van de Montessorischool. Ouders brengen als donateur nu geld bijeen voor concrete projecten op de school. En dat kan iedere school doen!

Waarom niet een compleet cultuurprogramma voor de hele school, waarmee niet alleen de afscheidsmusical voor groep 8, maar ook de djembé-workshop voor groep 3 georganiseerd kan worden? Moeilijk? Echt niet. Je moet er voor gaan. Net zoals Bart Peters van Benny Vreden al jaren de musical op school mogelijk maakt. Niet omdat hij ‘pakketjes’ wil verkopen, maar omdat hij kinderen wil zien die stralen van trots als ze op een podium staan. En dat is dan ook de reden waarom Bart, reclameman Jeroen en ik de Stichting Geld voor de School hebben opgericht. Wij gaan scholen helpen om simpel geld in te zamelen voor projecten die hard nodig zijn om beter onderwijs te verzorgen. Beter onderwijs voor alle kinderen. Onderwijs met aandacht voor cultuur, gezond leven, bewegen en kinderen met een beperking. We beginnen met een kledingactie, maar er komt meer. Meer informatie? …….

Deny de Jong

Offspring
Advies, begeleiding & trainingen in fondsenwerving