Niets is wat het lijkt

Hoe voorkom je dat een druppel opdroogt? Door hem deel uit te
laten maken van de zee….


Door Michel Carree

Natuurlijk is een musical een prachtig middel om groep 8 afscheid te laten nemen van hun basisschool. Vaders en moeders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s verzamelen zich in de grote hal van de school. De gordijnen zijn nog dicht. De spanning stijgt. De muziek zwelt aan. Vanavond gaat het gebeuren!

En dat klopt ook. Vanavond is de grote apotheose: een indrukwekkend hoogtepunt van de basisschoolperiode. Echter, de weg die leidt naar die apotheose is vele malen belangrijker en waardevoller. Voor de leerlingen én voor de leerkrachten.

Het achterliggende thema van deze afscheidsmusical - Herrie op het Eiland - is ‘niets is wat het lijkt’. Mensen kunnen je op de gekste momenten verrassen. Een muurbloempje ontpopt zich tot held, een bullebak blijkt een heel klein hartje te hebben. Maar dat verrassen lukt alleen als de wereld met een ruime en open blik wordt ingelopen. Vooroordelen belemmeren het zicht.

De kinderen van groep 8 kennen elkaar al een tijdje. Iedereen heeft zijn eigen rol binnen die groep. Door middel van spel, zang en dans kunnen die rollen worden doorbroken op een veilige, vrolijke en creatieve manier. De musical biedt de mogelijkheid om anders naar elkaar te kijken op een onbevangen wijze. Niets is immers wat het lijkt!

Deze musical geeft u, de leerkracht, alle handvatten om het beste, creatiefste en vrolijkste in uw groep 8 naar boven te halen. Ga in het creatieve proces op zoek naar verborgen talenten, inspireer uw leerlingen om hetzelfde te doen, bij zichzelf en bij anderen. Laat de druppels deel uitmaken van de zee, en zij zullen nooit opdrogen.

Een musical is een feest, de weg ernaartoe een waardevol cadeau.