Tips voor het instuderen van een musical

Ben je er klaar voor? Daar gaan we dan! Het instuderen van een (afscheids)musical is altijd een bijzondere en mooie tijd. In de Benny Vreden Academy vind je allerlei tips en leuke musicalopdrachten om je te helpen een fantastische musicalervaring met de kinderen te beleven.


Wij helpen je graag met tips, inzichten en oefeningen die het instuderen van een musical net zo'n feestje maken als de uiteindelijke uitvoering. Zeker in deze tijden waarin thuisonderwijs opeens voor iedereen vorm krijgt en we samen zoeken naar nieuwe, creatieve manieren van verbinden en als groep samen iets voor elkaar krijgen. Geregeld vind je op deze pagina nieuwe tips & tricks dus kom af en toe langs en doe er je voordeel mee.

Week 1
Theatertip
Ook professionele acteurs starten met het lezen van het script. Dus lees op elk vrij moment een paar scènes uit het script door. Bedenk voor jezelf: waar gaat het verhaal eigenlijk over? Gebruik ter ondersteuning de video van het verhaal via ons YouTube kanaal.
Lees vervolgens de rolomschrijvingen eens goed door. Wie spelen er eigenlijk mee? Wat voor soort types zijn het? Wat zijn de twee belangrijkste karaktereigenschappen van de rollen die jij het liefst zou willen spelen?

Week 2
De leerlingen hebben zich verdiept in het verhaal en de verschillende personages. Wellicht zijn de rollen al verdeeld, maar als je dat nog niet hebt gedaan hierbij een paar handige tips:

Rollen verdelen
Laat elke leerling een top-3 maken van favoriete personages + een korte motivatie (waarom wil je juist deze personages graag spelen in de musical?).

Auditie doen
Laat de leerlingen op een creatieve manier auditie doen voor een rol. Door middel van bijv. een filmpje:

  • Theaterfilmpje: stel jezelf voor, helemaal als jouw personage en laat weten waarom jij hem/haar zou moeten spelen. Op wat voor manier zou jouw personage zichzelf voorstellen? Maak het lekker groots en theatraal en overtuig jouw juf/meester! 
  • Muziekfilmpje: stel jezelf voor, aan de hand van het zingen van een solo (handig voor de rollen met een zangsolo (en denk eraan: niet alleen de tekst en de juiste noten zijn belangrijk, maar ook hoe je het lied overbrengt).Heb je vragen of onderwerpen die je graag op deze pagina tegenkomt? Laat het ons weten! Mail naar anna@bennyvreden.nl en wie weet hebben we de gouden tip voor je.