Historie

Benny Vreden werd geboren in Amsterdam op 17 februari 1913 als Benoni Roelofs. Hij groeide op in Soest en ging naar de Handelsschool en de HBS. Vreden werkte als vertegenwoordiger van bandenfabrikant Vredestein maar begon al snel met het schrijven van teksten en gedichten.


In de jaren dertig schreef hij meer dan 300 gedichten over actuele gebeurtenissen en in 1938 werd hij gevraagd als conferencier en zanger voor het populaire AVRO-radioprogramma ‘Bonte Dinsdagavondtrein’. Hij begeleidde zichzelf op de piano of accordeon. In de jaren daarna leidde hij het ‘ondergrondse’ cabaret ‘De Molshoop’ en had hij de leiding over verschillende amusementsprogramma’s. Met onder andere Piet Ekel richtte hij ‘VPRO-Cabaret’ op, in de volksmond ook wel ‘Gezelschap Benny Vreden’ genoemd. Met eigen teksten, ideeën en muziek trokken ze door het hele land.

In de jaren vijftig startte hij met een eigen radioprogramma ‘Barend Bluf’. Vanachter de vleugel vertelde hij de kinderen een verhaal over het onverstandige jongetje Barend Bluf en zongen ze een aantal liedjes. De vrolijke liedjes sloegen direct aan en kinderen droegen met regelmaat ideeën en suggesties voor de avonturen van Barend aan. Kinderen leerden over de meeste uiteenlopende onderwerpen en zongen uit volle borst liedjes als ‘Poets je tanden’ en ‘Mopper toch niet zo’. Ze werden ook wel ‘Liedjes voor de jeugd met een tikje deugd’ genoemd.

Met zijn zwager, Dick de Vilder, richt Vreden in 1964 Benny Vreden Producties op. De kinderen op basisscholen in Nederland zongen voornamelijk oude klassiekers. Daar wilde Vreden graag verandering in brengen. Hij schreef vernieuwend repertoire voor het basisonderwijs en bracht elke maand een nieuwe single uit. Scholen konden een abonnement nemen op de singles, voorzien van bladmuziek en een lesbrief. Elk liedje behelsde zowel een versie met zang door een kinderkoor als een versie zonder zang. Ruim 5000 basisscholen ontvingen iedere maand het nieuwe repertoire.

Een paar jaar later komt zijn droom uit: kinderen een mooie, muzikale afsluiting geven van de basisschooltijd, een feestje! Met Vreden’s ‘Meester Pennelik’ is de afscheidsmusical in 1967 ‘geboren’. Zich toen waarschijnlijk nog niet realiserend dat de afscheidsmusical zou uitgroeien tot een traditie op de Nederlandse scholen. Het doel om met de groep een mooie voorstelling op de planken te brengen is ook vandaag de dag nog een belangrijk onderdeel van de musical. Een grote rol, een kleine rol of verantwoordelijk voor het decor of de techniek; iedereen is even belangrijk en draagt bij aan het succes. Benny Vreden Kinderproducties groeit uit tot een autoriteit op het gebied van muziek en theater binnen het basisonderwijs.

Vreden weet zich in deze bloeiperiode te omringen met belangrijke tekstschrijvers zoals Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hans Peters, de vader van de vorige eigenaar Bart Peters, is vakleerkracht muziek en schrijft kinderliedjes. Hij begint in 1968 met schrijven voor het productiebureau van Vreden. De vrolijke hits ‘De grote banaan uit Afrika’ en ‘Cowboy Billy Boem’ zullen menigeen nog bekend in de oren klinken. De liedjes waren zeer vernieuwend voor die tijd en sloten goed aan bij de fantasiewereld van kinderen. Na het overlijden van Vreden in 1975 neemt Peters het bedrijf in 1980 van de erfgenamen over. Zijn zoon Bart Peters is al van jongs af aan betrokken bij het bedrijf. Aanvankelijk werkt hij een aantal jaar als geluidstechnicus in de studio van Benny Vreden, later neemt hij in 1997 - na diens overlijden - het bedrijf van zijn vader over. In de zomer van 2017 geeft Bart het stokje over aan Carlo Boszhard, waar hij al enkele jaren mee samen heeft gewerkt aan de nieuwste afscheidsmusicals.